Ã…RETS FESTIVALKUNSTNER
28. juni 2013
 
 

Yngvar Larsen

lokal kunstner -internasjonalt format

 
 
Utstilling i lokstallen ved jernbanestasjonen på Rødberg i Nore og Uvdal.
 
Offisiell åpning av utstillingen 23.7 kl 1600.  Kunstneren er tilstede.
 
 
 
Åpent søndag 24.7 - lørdag 13.8. kl. 1200-1700
 
 
 
 

Yngvar Larsen bestemte seg tidlig for å bli kunstner. Som liten gutt forsvant han ofte ned i kjelleren med tegneblokka si. Han filosoferte over livets gåter, og hadde et behov for å finne ut hvordan ting hang sammen. En dag tok han fra hverandre trehjulssykkelen sin, tegnet den og bygde den om til en ny og tøffere modell. Det var en uvanlig kreativ gutt som vokste opp på Rødberg på syttitallet. Han flyttet tidlig hjemmefra. Det var før Numedal videregående skole, og ungdommene måtte ut av bygda for å ta utdanning. Yngvar var selvstendig og den første ungdommen som holdt 17.mai tale på Rødberg. Interessen for kunst førte han via Oslo og Stavanger til Bergen. Han ble uteksaminert fra Vestlandets Kunstakademi i Bergen i 1992, og har i hele sin kunstneriske karriere arbeidet med forskjellige teknikker og uttrykk. Foto og digitalemedier er i dag viktige verktøy. Han har bl annet gitt ut to fotokunstbøker. 

  Mange av arbeidene hans kan defineres som kontekstuell kunst, hvor stedet og situasjonen kunsten er laget ,til er viktig element i forståelsen av arbeidet. Han bruker ofte ikke titler, men hevder at «kunsten oppstår i betrakteren». Med det understreker Yngvar at kunstopplevelser aldri kan bli fasitsvar.  Han sorterer under begrepet samtidskunstner. Det som preger han både som menneske og kunstner er et stort religiøs og samfunnsmessig engasjement. «Arbeidene mine er i skjæringspunktet mellom det helt private og de store spørsmålene i livet, og mange av verkene mine formidler en bekymring for verden.»

Selv om han lever for kunsten, kan han ikke leve av den. Etter flere år i Nederland jobber han nå i sjømannskirka i Miami der kona hans er prest. Han har nettopp fylt femti og deler tiden mellom vaktmester oppgaver, 4 barn og kunsten. Høydepunkter fra karrieren er debuten på Høstutstillingen i 1992 med verket Ghost, en roterende fotoskulptur som ble et av de mest omtalte verkene på Høstutstillingen det året, Kirkespillutstillingen i Kristiansand Kunsthall 2009 med The book og life og Norsk Skulptur Biennale i 2015 i Vigelandsparken med verket Noahs Ark.

 Fra en fyldig CV kan vi også trekke fram oppdrag for kunstneriske løsninger til sentralbanestasjonen i Rotterdam i forbindelsen med byggeperioden for den nye stasjonen, utsmykninger ved blant annet nye Rikshospitalet og Psykiatrisk Institutt på Blinderen. Han er innkjøpt av Norsk kulturråd, og har deltatt på en rekke utstillinger i utlandet. Her hjemmet har han hatt utstilling i Bomullsfabrikken i Arendal og vært festivalkunstner på Jazzfestivalen på Kongsberg. Han har også vært medlem av juryen på Høstutstillingen. 

Yngvar Larsen har satt Rødberg på kulturkartet, og i år inviterer vi han hjem til Numedal for å være festivalkunstner i middelalderuka. Du kan oppleve hans kunst i den nyrestaurerte lokstallen på Rødberg. Til utstillingen har han laget en ny stor skulpturinstallasjon som har fått navnet Lynx Lynx, alle Norges gauper 2016, som består av 320 små håndlagede gauper på en stor plattform. Dette verket er en av flere installasjoner der Larsen synliggjør sitt økopolitiske engasjement. Ideen til Lynx Lynx er en oppfølger av installasjonen «One cup for every free tiger on the planet» som består av 3200 håndmalte pappkopper med tigermønster. I begge disse verkene har Larsen som mål å se alle/ merke alle for å skape bevissthet omkring begrepet mengde. Er 3200 mange, eller er det få, er 320 mange, eller få? Konteksten blir nødvendig for å kunne forstå verket. Gaupemotivet har han valgt fordi dette store kattedyret har han et forhold til gjennom sin oppvekst på Hvammen. Utstillingen i middelalderuka vil også inneholde noen av hans tidligere arbeider.