PrintDemonstrasjon av gammeldags klesvasking på Dåsettunet

TIRSDAG 26.JULI 2011 - DÅSETTUNET: Astri Rindem fra Flesberg bygdetunnemnd, stod for demonstrasjon av gammeldags klesvasking på Dåsettunet tirsdag ettermiddag, foran det gamle vasshuset, der dette foregikk på ”ordenlig” i gamle dager.

Av Kristin Hammershaug
Del |
 
Originale og tidsriktige tekstiler ble vasket.
Her var det lappede skjorter, gamle rosa trikot underbukser (gjenkjennelig for mange eldre damer vil vi tro!), lange underbukser- og trøyer, gamle kjoler og barneklær –alt fra de siste 50-60 år. Det var om lag 20 publikummere på Dåset denne dagen og flere stoppet, fotograferte og var interesserte i det som foregikk. Det meste av utstyret som ble brukt var velvillig utlånt fra Lågdalsmuseet.

”Vaskedagen” er et eksempel for å vise hvordan gamle dagers hverdagsliv var på en gård slik som Dåset og andre steder for 50-100 år siden. Her var det vaskebrett (krampebrett), stampe til å vaske klærne rene, sinkkjele og sinkbaljer til koking og skylling av klær, sinkbøtter og vassåk.

Etter å ha lagt klær i bløt, vispet grønnsåpe i kokekjelen, ble klærne krampet i sinkbalje, kokt i sinkkjelen og deretter skyllet i baljer. For deretter å bli hengt på klessnorer av mettalltråd. Utstyr som dagens mennesker helt sikkert er glade for å slippe å bruke.

Vassåket ble prøvd og vi kan bare tenke oss hvordan det var å gå med et slikt bakstavelig talt, åk og bære literstunge bøtter mange dagen om dagen. Med opptil 20 båser i fjøset og flere hester og en storfamilie
, var behovet for vann temmelig stort.
 
For et voksent naut (ku,kvige, okse,), ble det regnet 50 l.pr.dyr. Da er vi oppe i 1000 l., i tillegg kom hest, de hadde på det meste 2 selv, og ofte et par dyr til om vinteren. (En veldig fordel å kjøre mange sammen med kulleveransene til sølvverket da).

Til en så stor husholdning gikk det også mye vann (de var oppi 20 personer), vi kan sikkert regne 1500l totalt. De bada ikke ofte, stort sett bare til jul og påske om vinteren, og da mest mulig i samme stampen, så lenge vannet var varmt.

Men, det var faktisks innlagt vann i vasshuset på Dåset, allerede for 200 års siden.

Via et oppkomme i lia ovenfor gården og et sinnrikt system av hulrør og trerenner ble vannet transportert inn i vasshuset. Det måtte oppleves som en fantastisk oppfinnelse som lettet arbeidet med vanntilførselen betraktelig.

De demte opp Sjutjenn oppi åsen, derfra la de uthula furustokker i 2 meters lengde, koblet sammen med en jernkonstruksjon (som de smidde selv). På den lange strekningen var det grundt, de måtte ha på granbar om vinteren, for å unngå frost og kanskje sundfrysing.

Alt i alt var dette en stor bragd, som de trolig hadde lært i Kongsberg. Der hadde de vannpost på Kirketorvet, alt fra 1600-tallet, ledet i samme type rør, fra oppdemt Rundetjenn.

 
 
 
 
Tips en venn